Verslag Ironman Zurich Zwitserland

op 25 juli 2010 (Alex Baumgardt)

 

 

De Voorbereiding

Vorig jaar - tijdens het kijken en aanmoedigen van clubgenoten in Almere - begon het weer te kriebelen. Na 14 jaar wilde ik weer een hele triathlon doen! Omdat het in 2009 met Almere enorm waaide en ik een bloedhekel heb aan veel wind op de fiets, besloot ik dat het een alpentriathlon moest worden. Daar waait het immers minder?

 

Ter voorbereiding aan Marcel en Michel trainingsschema’s gevraagd. Het was immers voor mij zo lang geleden, dat ik eigenlijk niet zo goed meer wist hoe ik dit het beste in kon delen. De schema’s aangepast aan de persoonlijke omstandigheden en eind vorig jaar echt van start gegaan met de opbouw naar de Ironman.

 

Fietsen is traditioneel niet mijn sterkste onderdeel, terwijl dit wel het meest omvangrijke gedeelte is. Dus extra veel aandacht gericht op het fietsen. Gelijk hierbij was dat er in verband met de twee grote tours leuke toertochten georganiseerd werden. Zo heb ik ter voorbereiding mee kunnen doen aan de “Giro toertocht in Utrecht”, de “Grand Départ in Rotterdam” en niet vergeten “Limburgs Mooiste”.

 

 

Zürich

Zürich is de grootste stad in Zwitserland. De stad is goed en snel bereikbaar (ca. 830 km) en kent een prima infrastructuur. Hoewel Zwitserland de naam heeft duur te zijn, hadden wij een hotelkamer voor ongeveer 120 Euro per nacht. Eten en drinken is iets duurder, maar goedkoper dan een Italiaans terras. Voor de echtelieden is er meer dan genoeg mogelijkheid tot shoppen of te genieten van musea en cultuur.

 

 

Ironman Zwitserland

De Ironman in Zwitserland is dan een van die grotere triathlons in Europa. Voor de langste afstand hadden zich ruim 2300 deelnemers opgegeven en daarmee was hij ook snel volgeboekt. De triathlon begint en eindig in Zürich. Gezwommen worden er twee ronden in het Meer van Zürich, waarna er twee ronden van 90 kilometer gefietst dienen te worden. Gelopen worden er vier ronden van 10,5 km. Hoewel men zegt dat het een vlak parkoers is, moeten er veelvuldig voetgangertunneltjes en viaducten worden overwonnen. Ik vind het hierdoor wel een uitputtend parkoers. De Ironman Zwitserland is schandalig duur (inschrijfgeld 2011:  € 675). De verzorging is echter uit de kunst en laat niets te wensen over.

 

 

Tapering en zo

De laatste weken voor het event mijn training behoorlijk gereduceerd. Ik heb nog wel de woensdag voorafgaande aan de race meegedaan aan de parkoersverkenning: één ronde fietsen  over het Ironman parkoers begeleidt door motoren. Natuurlijk kon ik me niet inhouden tijdens deze rit en heb lekker gesmeten met krachten, wat ik beter niet had kunnen doen…

 

Wij namen de vrijdag voorafgaande aan de race ons intrek in het hotel Voor ongeveer 5 Euro koop je een dagkaart op het openbaar vervoer wat in deze stad voortreffelijk geregeld is. De laatste dagen niet veel meer gedaan, behalve een keer gezwommen in het meer. Wel voedingsplan en parkoers goed ingestudeerd.

 

Op vrijdag vindt dan een briefing plaats over de race. Ook kan je deze dag je zuurverdiende geld spenderen aan de Expo. Alle zichzelf respecterende aanbieders in de triathlonwereld hebben er een stand en bieden hun waar aan. De prijzen liggen hier echter hogen dan bij ons (ter illustratie: Ik betaalde voor een binnenband met 80 mm ventiel omgerekend 14,95 / bij Van Herwerden kost deze 9,95). Op zaterdag dien je je fiets in te leveren die dan onder ondoorzichtig plastic in het permanent bewaakte Parc Fermee achterblijft. Vanwege diefstallen in het verleden wordt je bij het inleveren van je fiets gefotografeerd met je fiets. Bij het verlaten van het  Parc Fermee (na de race) wordt dan gecontroleerd of je met dezelfde fiets weer weggaat.

 

 

De Race

Op zondag dus vroeg mijn bed uit. De wekker stond op kwart over vier. Snel wat eten, maar echte honger heb je natuurlijk niet. Dan maar naar het sportterrein. De weergoden waren ons gunstig gezind. Prima weertje, zonnetje en weinig wind!

 

Alle triathleten vertrekken op hetzelfde moment. Stel je dus voor dat je om 07:00 uur wordt weggeschoten, samen met 2300 andere sporters. Dat werd dus een soort wasmachine waar je in zwemt. Ik had hier echter al wel een beetje rekening mee gehouden en de buitenkant van het startveld opgezocht. Ik zwem liever iets langer in rustiger water, dan continue met medestrijders in gevecht te zijn om iedere vierkante centimeter.

 

Na 1:12 het water verlaten. Ik vond deze zwemtijd tegenvallen, maar troostte me met de gedachte dat ik ook iets meer gezwommen had, vanwege bovenvermelde strategie.

 

Snel gewisseld en op de fiets aan de eerste ronde begonnen. Het parkoers is de eerste 30 km redelijk vlak. Maar daarna slingert het traject zich de bergen in en moeten tijdens het fietsen 1260 hoogtemeters worden overwonnen. De stijgingspercentages variëren, maar het is goed te doen. Op sommige plaatsen (“Heartbreak Hill”) staan zoveel toeschouwers je aan te moedigen, dat er een Alpe d’Huez-achtige sfeer ontstaat. Super!

 

Tijdens het tweede rondje fietsen, kreeg ik op een gegeven moment last van een stijve nek en enigszins verkrampte spieren. Dit vanwege het langdurig in ligstuur houding fietsen. Tijd gefietst: 5:20 (gem. 33,75 Km/u).

 

Na het fietsen opnieuw een vlotte wissel en gestart met de eerste van vier ronden lopen. Deze eerste ronde verliep prima. Gemiddeld twaalf kilometer per uur. Dit kon ik ook begin tweede ronde nog volhouden, maar daarna ging het licht toch nog wel snel uit. In de derde ronde twee keer vijf minuten moeten wandelen. Doordat ik zo stom was geweest om niet het knopje van mijn horloge in te drukken, had ik tijdens het lopen tot de laatste ronde geen flauw benul hoe lang ik onderweg was. Toen ik tijdens het laatste rondje bij een rondvaartboot eindelijk een klok ontdekte en zag dat het ‘pas’ vijf uur was, drong het tot me door dat een tijd onder de 11 uur tot de mogelijkheden behoorde. Dit gaf me zoveel adrenaline dat ik er in slaagde om na 10 uur en 36 minuten het stadion in te hollen om te finishen.

 

Na de finish kom je dan als deelnemer in een afgebakend terrein, de Athletes Garden genaamd. Dit is een afgesloten gebied alleen toegankelijk voor de finishers wat werkelijk perfect georganiseerd is. Er is drank, eten, rustplaatsen, massage, whirlpools, medici, en Erdinger witbier (alcoholvrij / zeer lekker). Hier even vijf minuten bijgekomen en me toen gemeld bij echtgenote. Voor mij was dit een meer dan geslaagde race, maar voor mijn capaciteiten en trainingsinspanningen ook een goede tijd. Kan hem iedereen aanbevelen.

 

 

Voor liefhebbers:

www.ironman.ch

Hotel: Mercure Zurich West.