Disciplines triathlon

Triathlon bestaat uit een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarnaast zijn er verschillende varianten zoals zwemloop, duathlon (ook wel RunBikeRun genaamd), wintertriathlon (combinatie met schaatsen en/of langlaufen). Ook zijn er off road varianten.

Individueel of samen?

Meestal zijn het individuele wedstrijden, maar soms kan er ook in teamverband gestreden worden.

Triathlon organisaties

Er zijn wereldwijd 2 triathlon organisaties:

  • Ironman, de originele triathlon over de hele afstand en de halve afstand (70.3)
  • International Triathlon Union (ITU). Hier variëren vooral de afstanden van de langere triathlons: O2 en O3 (respectievelijk 2x en 3x de Olympische afstand, maar ook wel de Ironman afstand. Kortere afstanden zijn Olympische Afstand, Kwart, Sprint,  Achtste en Zestiende.

In Nederland kennen we de Nederlandse Triathlon Bond (NTB)!

Veelgestelde vragen over triathlon

Triathlon is een Grieks woord: “tri” betekent drie en “atlon” betekent wedstrijd. Een triathlon is dus een sportactiviteit die uit drie wedstrijden bestaat. De triathlon is ontstaan in 1978 toen enkele vrienden in een bar op Hawaii zich af vroegen welke sport het zwaarste zou zijn. Zwaar in de zin van: het meest uitputtend voor het uithoudingsvermogen. In het gesprek aan de bar ontstond het idee om de drie belangrijkste wedstrijden op Hawaii achter elkaar te beoefenen. Het avontuur was, te kijken of dat vol te houden was. Deze evenementen waren:

– de waikiki rough water zwemwedstrijd over 3,8 km,
– de wielerwedstrijd van Oahu over 180 kilometer en
– de marathon van Honolulu over 42.192 meter.

Zo ontstond de triathlon. Deze klassieke afstand wordt aangeduid als de Lange Afstand Triathlon. Omdat deze afstand zo groot is kunnen alleen goed getrainde atleten aan deze wedstrijd deelnemen. Doordat de triathlon inmiddels verschillende onderdelen, afstanden en leeftijdscategorieën kent, is de sport voor iedereen toegankelijk geworden. Ongeacht of je jong of oud, man of vrouw, prof of amateur bent.

Triathlon is een individuele sport, maar op de trainingsavonden is het prettig om gezamenlijk te trainen. Voor je eigen duurtrainingen kan je desgewenst afspraken maken met andere clubleden – liefst van je eigen niveau – om er samen op uit te trekken. Ook kan je wedstrijden uitzoeken waar andere clubleden ook aan deelnemen.

Daarnaast zijn er de divisiewedstrijden waar de individuele prestaties opgeteld worden voor een clubresultaat. Een teamsport voor individuen!

TVS’90 is opgericht op 5 januari 1990. Ontstaan uit een trainingsgroep die door drie triathleten, NTB gediplomeerd, was opgericht. Dit waren Cees van Sintmaartensdijk, Jan Willem Vermaat en Huub Jacobs.
Negen enthousiaste leden trokken de stoute schoenen aan en begonnen aan het karwei.

Na korte tijd was de groep zo groot geworden dat het noodzakelijk werd er een vereniging van te maken.

Voor jongeren rond de minimum leeftijd (12 jaar) is het uit veiligheidsoverweging verplicht dat ze al kunnen zwemmen (schoolslag of borstcrawl). Voor ouderen is die verplichting er niet.

Voor fietsen en lopen zijn er geen minimale eisen, we hebben atleten op alle niveaus.

ZWEMMEN FIETSEN LOPEN
Ironman afstand IM 3800 m 180 km 42,2 km
Halve Ironman 70.3 1900 m 90 km 21,1 km
Olympische afstand OA 1500 m 40 km 10 km
Kwart afstand 1/4 1000m 40 km 10 km
Sprint SPR 750 m 20 km 5 km
Een achtste afstand 1/8 500m 20 km 5 km
Een zestiende afstand MINI 250 m 10 km 2,5 km

Het WK bij de Ironman organisatie is altijd de Ironman van Hawaii.

Het WK bij de ITU gaat over de dubbele of driedubbele Olympische afstand.

201409 Binnenmaas Jeugd team Kim, Pim, Lars 1x1 -6478TVS’90 heeft een enthousiaste jeugdafdeling. De leeftijden variëren van 12-19 jaar.

Heb je nog weinig ervaring of beheers je alle onderdelen nog niet goed dan kan je in een trio met een wedstrijd meedoen. Elk van de 3 deelnemers neemt één onderdeel (zwemmen, fietsen, lopen) voor zijn/haar rekening.

Er is geen maximum leeftijd. Ben je goed gezond en fit dan kan het. Voor ouderen is het wel aan te raden om een sportkeuring te ondergaan alvorens hieraan te beginnen.

200208 Binnenmaas Henk Hijdra 1e triathlon 4x3-1145Wat moet je regelen, meenemen en weten?

Alles bij elkaar heel wat, maar gelukkig oefenen we deze zaken regelmatig op de trainingen, vooral op de zomerse wisseltrainingen. Bovendien kun je (hieronder) Yvonne’s boekje downloaden met veel tips.

Je kunt dus relaxed aan de zwemstart staan voor je eerste wedstrijd.

Wil je nog meer over triathlon weten? Yvonne Hijdra heeft een boekje samengesteld vol met tips voor je eerste triathlon. Bekijk het hier.